flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УВАГА!

24 лютого 2022, 11:37

                                                                                               Шановні громадяни!

Указом Президента України № 64/2022, на території нашої держави введено правовий режим воєнного стану.

Стаття перша Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначає, що воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Статтею 55 Конституції України встановлено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

В умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів.

Створення надзвичайних та особливих судів не допускається (статті 12-2, 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Судді та працівники апарату Заводського районного суду м. Дніпродзержинська виконують свої посадові обов'язки на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України для забезпечення кожному права на справедливий суд.

Розгляд справ здійснюється у штатному режимі.

Свобода не безкоштовна - військовослужбовці та громадянське суспільство відстоять наш цивілізаційний вибір - суверенну і незалежну, демократичну, соціальну, правову державу Україна.

Просимо Вас зберігати спокій та вірити у міць Збройних Сил України.

Слава Україні!